Detta är Aksum

Bokförlaget Aksum bildades år 2010. Jag som äger och driver förlaget heter Azeb Binega. Jag är född och uppvuxen i Etiopien men flyttade till Sverige 1990. När jag så småningom fick egna barn ville jag gärna att de skulle lära sig mitt modersmål.

Ja, egentligen har jag två modersmål, för hemma talade vi både amarinja och tigrinja. Jag ville också att mina barn skulle känna sig delaktiga i min kultur, även om de växer upp här i Sverige. Jag vet att många föräldrar med etiopiskt ursprung känner samma sak. Men det etiopiska kulturutbudet har varit ganska begränsat i Sverige.

Till min glädje finns det numera flera bra etiopiska restauranger i Stockholm. Etiopiska musiker kommer regelbundet hit för att uppträda. Enjera, berberi och andra nödvändiga ingredienser i det etiopiska köket går att köpa i många affärer. Däremot är det ganska svårt att hitta etiopiska barnböcker.

Bokspindeln, en bokhandel i Stockholm som satsar på barnböcker på olika språk, är ett av de få ställena. Internationella biblioteket är ett annat. Eftersom jag tyckte att utbudet var begränsat skrev jag en egen barnbok på amarinja, Stella och Elsa.

Den handlar om en svensk och en etiopisk flicka som brevväxlar med varandra och berättar om sig själva och hur de lever. Boken har illustrerats, formgivits och tryckts i Etiopien. Nu har jag även knutit kontakter med andra barnboksförfattare i Etiopien och börjat köpa in deras böcker. Det känns extra roligt att försöka hitta en marknad åt dem utanför Etiopien.

Varma hälsningar

Azeb Binega